9 Mayıs 2014 Cuma

Libyalılar Kaddafi'nin mal varlığının peşinde

Kaddafi ailesine yakın bir kaynağın söylediklerine göre Chesterton Humberts her ne kadar İngiliz stilini yansıtsa da 2011 yılının başlarında etrafı devrim tarafından kuşatılan Muhammer Kaddafi parasının bir kısmıyla yakın aile dostu üzerinden şirkette bir kısım hisse aldı. 
Onu tanıyan Libyalılar bu ismin daha önce güçlü bir hükümet kurumunun başında olan ve "Liderin Dostları" olarak da bilinen bir grup içerisinde bulunan Ali Dabaiba olduğunu söylüyor. Arap Baharı'nın kaosunun yaşandığı günlerde yapılan bu anlaşma Dabaiba ailesinin varlıklarının bir kısmını lüks konutlar pazarlayan emlak şirketine taşıdı. 
Kaddafi'nin ölümünün üzerinden iki buçuk yıl geçmesinin ardından yeni Libya hükümeti, eski diktatörün "haksız kazançları"nın peşine düştü. Soruşturmada ismi geçenlerin arasında görevi kötüye kullanmak gerekçesiyle Dabaiba da var. 
Bu yılın başlarında İngiltere'ye bir mektup gönderen Libya, "Libya devleti Chesterton Humberts şirketinin bir kısmının Ali İbrahim Dabaiba veya oğlu veya kardeşi tarafından alındığına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 
The Wall Street Journal tarafından göz atılan dökümanlarda eski bir Chesterton direktörünün soruşturmacılara Dabaiba ile yapılan anlaşmaya aracılık ettiğini söylüyor. Dökümanlarda ayrıca Dabaiba ailesinin uluslararası çıkarlarını anlamak için yardım da isteniyor. 
Libya'da yaşayan 68 yaşındaki Dabaiba henüz bir suçlamadan dolayı yargılanmıyor. 
Libya'da ayaklanmanın çıktığı ilk günlerde isyancılara verdiği destekten dolayı Dabaiba ailesi için "geçmişteki günahları affedilir" deniliyor. 
Libya, diktatörlerin devrilmesinin ardından hükümetler için bilindik bir ritüelden geçiyor: kleptokrat olduğunu düşündükleri kişilerden varlıklarını geri almaya girişmek. 
Stolen Asset Recovery Initiative veri tabanına göre yaklaşık 100 soruşturma dünya genelinde şu an yürütülmekte. Bu karmaşık davalar bazen görevlileri başka ülkelere kadar götürürken, bazen de farklı firmaların üzerinden gidilerek yapılan işlemleri detaylarıyla incelemek zorunda bırakıyor. 2011 yılındaki Arap Baharı bu davalarda yeni bir yoğunluk başlattı.
Kaddafi'nin Libyası ile iş yapan Batılı firmalar hala devrimin sonuçlarıyla başa çıkmaya çalışıyor.

Kaynak: WSJ / http://www.wsj.com.tr/articles/SB10001424052702304431104579549022234556670

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder