18 Mayıs 2021 Salı

‘Kızgın boğalar’ Antalyalı ‘Zilli Öküz’e karşı

Antalyalı Salman Akşun 43, kurduğu gazoz markası suratından Avusturyalı enerji meşrubatı devi Red Bull ile davalık oldu.

Akşun, Zilli Öküz Gazoz markasını patent ettirdi. Gidişattan haberdar olan Red Bull avukatları, “Harcayıcı, logoda yer alan boğa ile bizim boğaları karıştırır” diyerek markanın iptal edilmesi için dava açtı.

Marka ve tescil ihtilafları kimi zaman tuhaf davalara mevzu olabiliyor. Anılan davalardan biri de Ankara 2. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Duruşması’nde görülüyor. Davanın bir tarafında, 10 milyar dolara yanaşan cirosu ile Avusturyalı Red Bull GmbH, öteki tarafında ise Antalyalı esnaf Salman Akşun yer alıyor. İki tarafı aynı dava dosyasında karşı karşıya getiren ise Akşun’un, ‘Zilli Öküz Gazoz’ markasının patenti için Türk Tescil ve Marka Müesseseyi’nun TÜRKPATENT kapısını çalması oldu.

MÜESSESE YALANLADI

Dava dosyasında yer alan evraklara göre Akşun, anılan markanın patent müracaatı için Temmuz 2019’da TÜRKPATENT’e müracaat etti. Biçim analizi yapan müessese, yasa gereği, yapılan müracaatı yayınladı.

Yayın üzerine Red Bull avukatları da gidişattan haberdar oldu. Avukatlar, müesseseye yaptıkları müracaatta, patent arzının yalanlanmasını istedi. Müesseseden, Red Bull’a ‘İki marka arasında eşlik yok” diyerek negatif cevap verildi. Red Bull’a negatif cevap veren müessese bir müddet sonra markayı patent etti.

HARCAYICI KARIŞTIRIR

Müesseseden gelen negatif cevap üzerine Red Bull avukatları, markanın kararsız kılınması için dava açtı. Firma avukatlarından Güldeniz Doğan Alkan’ın imzasını taşıyan dava arzuhalinde özetle şöyle denildi:

“Red Bull dünya çapını öğreniliyor. ‘Zilli Öküz Gazoz’, müvekkilin patentli markası ile karıştırılabilir. İki marka arasında görsel ve konsept eşliği var. Müvekkilin markasındaki boğa figürü ile davalının markasındaki boğa figürü ayırt edilemeyecek derecede eş. Vasati harcayıcı iki markayı karıştırabilir. Yaratılan çağrışım ile harcayıcı ‘Zilli Öküz Gazoz’u, Red Bull’un yeni bir mahsulü olarak idrak edebilir. Davalı, müvekkilin tanınmışlığından fayda sağlayabilir. Müvekkilin haysiyeti ve markaların ayırt edici şahsiyeti hasar göreöğrenir.”

ELİNDE GAZOZ VAR

‘Zilli Öküz Gazoz’ markasını patent ettiren Salman Akşun’un avukatı ise duruşmaya sunduğu korunma arzuhallerinde, iki marka arasında eşlik iddiasını yalanladı. Av. Dr. Barış Günaydın’ın kaleme aldığı arzuhallerde şöyle denildi:

“Vasati harcayıcı, iki marka arasında değişiklik olduğunu sarihçe göreöğrenir. Şikayetçinin markasında, baş kısımları karşılıklı olan iki boğa tüm vücutları ile görünüyor. Müvekkilin markasında ise yalnızca baş kısmı gözüken elinde gazoz şişesi olan bir öküz görseli yer alıyor. Müvekkilin markasında ‘gazoz’ vurgusu da net şekilde var. Ayrıca Zilli Öküz de Red Bull’un Türkçe karşılığı değil.”

SON LAFI DURUŞMA SÖYLEYECEK

Taraflar arz ve korunmalarını sunduktan sonra duruşma ön tahlil mahkemesini geçen 7 Nisan’da yaptı.

Salman Akşun ile beraber davalı konumda bulunan TÜRKPATENT avukatı, davanın reddini arz etti. Red Bull avukatları ise dosyanın bilirkişiye sevk edilmesi arzında bulundu. Duruşma, bir sonraki mahkeme için haziran ayı başına gün verdi.

Red Bull’un dargın boğaları ile ‘Zilli Öküz Gazoz’un logosundaki ‘gazozcu öküz’ arasında başlayan ‘marka’ münakaşasında son lafı Ankara 2. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Duruşması verecek.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com
URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Kizgin-bogalar-Antalyali-Zilli-Okuz-e-karsi/250562

The post ‘Kızgın boğalar’ Antalyalı ‘Zilli Öküz’e karşı first appeared on Son Dakika Haberleri - Güncel Haberler.



Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler https://www.ulkugundem.com/kizgin-bogalar-antalyali-zilli-okuze-karsi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder