19 Mayıs 2021 Çarşamba

Merkez’in rezervi erirken yöneticilerin cepler doldu

Merkez Bankası’nın başkan, başkan yardımcıları, PPK ve banka meclisi azalarından oluşan 16 idareyicisine 2019-2020 yarıyılında toplam 24.8 milyon lira fiyat ödendi.

Merkez Bankası’nın MB 128 milyar dolarlık döviz rezervini kaybettiği 2019-2020 seneleri arasında bankayı idareyen ve sorgulayan 16 üst düzey bürokrata toplam 24 milyon 843 bin lira brüt fiyat ödendi.

MB başkan, başkan yardımcıları, Para Siyaseti Heyeti PPK azaları ile banka meclisi azalarından oluşan 12 tepe idareyiciye yüksek ücretlerinin dışında ayrıca yüklü ölçüde ek fiyat ve kârdan hisse verildi.

MB’nin rezervlerini kaybedip eksiye düştüğü bu iki senelik yarıyılda banka idareyicilerinin cepleri dolarken, idareyici fiyatlarına enflasyonun çok üzerinde zamlar yapılması da dikkat çekti.

MB tepe yönetimi 7 şahsiyet banka meclisi, 7 şahsiyet PPK ve 5 şahsiyet idare kurulundan oluşuyor. 19 idareyici koltuğu bulunmakla beraber başkan, başkan yardımcıları ve meclis azaları aynı zamanda birden fazla yerde görev aldığı için fiilen üst düzey idareyici 12 şahıstan oluşuyor.

Ayrıca 4 de sorgulama heyeti azası görev yapıyor. İdareyicilerin ücretleri sorgulama heyeti azalarından daha yüksek tanımlanıyor.

MB’nin faaliyet raporuna göre, banka meclisi, PPK ve idare kurulu ile teftiş heyeti azalarına 2019 senesinde 11 milyon 200 bin TL, 2020’de de 13 milyon 643 bin TL brüt fiyat ödendi.

EK FİYAT DE VAR

MB başkan ve başkan yardımcılarının aylık fiyatlarıyla temsil tahsisatları Cumhurbaşkanı tarafından tespit ediliyor. İdare kurulu başkan ve azalarına bu görevleri dolayısıyla aylıklarının üçte ikisini aşmamak kaydıyla ek fiyat veriliyor ve bu fiyatı banka meclisi tanımlıyor. Ayrıca banka idareyicileri ve personeline 2 aylık ücreti geçmemek üzere bir de kârdan hisse veriliyor.

BAŞKAN ÜCRETİ 95 BİN Mi, 148 BİN TL Mİ?

2020 senesinde idare ve teftiş heyeti azalarına ödenen 13 milyon 643 bin lira dikkate alındığında MB başkan ve takviyecilerine senelik brüt fiyat olarak takribî 974 bin 500 lira ödeniyor. Bu da aylık 81 bin 208 liraya karşılık geliyor.

İki ücret meblağındaki senelik 162 bin 416 TL kâr hissesinin 13 bin 534 lira olan aylık karşılığı da ilave edildiğinde aylık brüt fiyat 94 bin 139 lirayı buluyor. 13.6 milyon liralık fiyata performans ödemesinin dahil olup olmadığı öğrenilmiyor.

Bu fiyatın dahil olmadığı var sayılarak yapılan hesaplamalar ise aylık 54 bin 139 liralık performans fiyatıyla beraber başkan ve takviyecilerinin aylık fiyatının 148 bin 881 liraya kadar erişmiş olabileceği varsayım ediliyor.

SAYDAM DEĞİL

MB idareyicilerinin aylık ücret, ek ödeme ve kâr hisseyi ödemeleri saydam biçimde kamuoyuna açıklanmıyor. Yalnızca senelik raporda 12 üst düzey idareyici ile 4 sorgulama heyetine ödenen brüt fiyat meblağı bülten ediliyor. Bunun içinde 3’te 2 oranındaki performans için verilen ‘ek fiyat’ ile 2 aylık fiyata karşılık gelen kârdan hissenin dahil olup olmadığı açıklanmıyor.

Erdoğan Süzer/Lafçı

Kaynak: www.patronlardunyasi.com
URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Merkez-in-rezervi-erirken-yoneticilerin-cepler-doldu/250598

The post Merkez’in rezervi erirken yöneticilerin cepler doldu first appeared on Son Dakika Haberleri - Güncel Haberler.



Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler https://www.ulkugundem.com/merkezin-rezervi-erirken-yoneticilerin-cepler-doldu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder